لغزش دیسک گردن (دیسک گردن) می تواند باعث ایجاد درد در گردن و بازو شود. از لحاظ پزشکی, لغزش دیسک بصورت پرولاپس دیسک گردن شناسایی می شود. این وضعیت بیشتر در افراد 30 تا 50 سال رایج می باشد و خارج از این رده سنی نادر می باشد. لغزش دیسک در گردن در مقایسه با کمر خیلی کمتر متداول می باشد.

بین مهره های ستون فقرات, دیسک مهر ه ای وجود دارد. در گردن هفت مهره با نامهای C1 تا C7 که به ترتیب نزولی می باشند وجود دارد. متداولترین سطح برای لغزش دیسک در گردن بین مهره های C5-C6 و C6-C7 رخ می دهد.

دیسک متشکل از یک لایه خارجی فیبری که یک هسته ژله ای را احاطه کرده است می باشد. تنش مکرر و استعمال مفرط در زمان حرکت گردن , بعنوان مثال اپراتورهای ماشین و یا استفاده کاربران کامپیوتر, می تواند باعث انحطاط این لایه بیرونی شود. اگر این انحطاط به اندازه کافی باشد, هسته ژله ای می تواند از دیسک پرولاپس (پایین افتادگی) کند.

اگر جهت پرولاپس به سمت عقب و اطراف باشد, ممکن است باعث اعمال فشار به ریشه اعصاب شود و موجب درد به سمت پایین بازو شود. این امر باعث ایجاد درد در شانه و بازو می شود. همچنین احساس پین و سوزنی با این عارضه گاهی وجود دارد. حرکت گردن ممکن است ایجاد درد به سمت بازو کند که به آن الگوی درماتومی (dermatomal pattern) می گویند. این بدان دلیل می باشد که ریشه اعصاب در هر سطح از مهره های گردنی ایجاد حس پوستی که در بازو می باشد می کند.

علائم و نشانه های لغزش دیسک در گردن

افراد مبتلا به این عارضه درد شدیدی را احساس می کنند که می تواند در گردن, شانه و بازو وجود داشته باشد. این درد با حرکت گردن و همچنین عطسه و سرفه نیز ممکن است بدتر شود. درد ممکن است به اندازه ای باشد که فرد نتواند بخوابد. اسپاسم عضلانی (گرفتگی عضلانی) در گردن در این آسیب دیدگی متداول می باشد.

الگوهای کلاسیک درد اغلب با لغزش دیسک در گردن مشاهده می شود. گاهی اوقات در این عارضه درد در گردن وجود دارد اما در بازو وجود ندارد و یا بلعکس درد در بازو وجود دارد اما در گردن وجود ندارد. علاوه بر درد, در اندام فوقانی ضعف عضلانی ممکن است وجود داشته باشد.

زمانیکه درد گردن در فرد آسیب دیده بهمراه درد بازو می باشد, تشخیص معمولا بدون مشکل همراه می باشد اگرچه همچنان به آزمایشات بیشتری نیاز می باشد. اسکن م آر آی جهت تشخیص لغزش دیسک در گردن مفید می باشد, اگرچه یافته های حاصل از این اسکن صد در صد قابل اتکاء نمی باشند.

درمان لغزش دیسک در گردن

زمانیکه علائم بروز می کنند فرد آسیب دیده باید استراحت کند و از داروهای مسکن استفاده کند. داروهای ضد ورم تجویز شده توسط پزشک خیلی موثر می باشد. استفاده از کولارهای گردنی (گردنبند طبی) در مراحل اولیه این آسیب دیدگی مفید می باشد. این تجهیزات تنش را از روی گردن کاهش می دهد و حرکتهایی را که ایجاد درد می کنند را محدود می سازد.به طور مشابه, استفاده از بالشتهای گردنی در زمان خوابیدن باعث جهت گیری صحیح گردن می شود و بسیار مناسب می باشد.

درمانهای فیزیوتراپی برای درمان لغزش دیسک در گردن بسیار موثر می باشد. استفاده از کیسه های گرم و ماساژ جهت کاهش درد و اسپاسم عضلانی مناسب می باشد. تکنیکهای دست نیز مهره ها را به آرامی حرکت می دهد تا بتواند رنج نرمال حرکتی گردن را بازگرداند.

کشش در درمان درد گردن و بازو, ایجاد شده بوسیله لغزش دیسک در گردن, یک درمان موثر می باشد. این امر شامل اعمال نیرو به سمت بالا به گردن می باشد که باعث کشیده شدن گردن و کاهش فشار از روی دیسک گردن می باشد. با کاهش فشار از روی گردن, پرولاپس می تواند به جای اولیه خود در دیسک بازگردد.این امر فشار را از روی ریشه اعصاب حذف می کندو علائم را در بیش از 70 درصد بیماران کاهش می دهد.

کشش می تواند توسط متخصص فیزیوتراپ اعمال شود و یا اینکه ماشینهای کششی مخصوصی هستند که این کشش را در کلینیک ایجاد می کنند. تجهیزات کششی در منزل همچنین وجود دارند و موثر می باشند, البته در صورتیکه فیزیوتراپ تشخیص دهد که کشش برای بیمار موثر می باشد. این تجهیزات به بالای در آویزان می شوند و با یک ساپورت به گردن متصل می شوند و یک کیسه آب بعنوان وزنه جهت کشش استفاده می شود.

زمانیکه درد از بین رفت, بازگشت تدریجی به فعالیت نرمال باید صورت بگیرد. در مواردی که درمان محافظه کارانه موثر واقع نمی شود و درد کیفیت سطح زندگی را پایین می آورد ممکن است که از عمل جراحی استفاده شود.

پیشگیری از لغزش دیسک در گردن

مشکلات مرتبط با انحطاط دیسک در گردن ناشی از مسائل کاری می باشد که برای کاهش این عوامل اقدامات موثری می توان انجام داد.

در رابطه با عوامل موثر در پیشگیری از کمر درد و گردن درد در زمان استفاده از کامپیوتر ایده های مختلفی در زمانهای متفاوت بیان شده اند. بعضی از تحقیقات در مورد موقعیت قرار گیری چشم در مقابل مانیتور و بعضی دیگر در رابطه با زاویه مناسب آرنج و زانو مطالبی را ارائه کرده اند. البته یک سری فاکتورهای موثر در رابطه با پیشگیری کمر درد و گردن درد در زمان استفاده از کامپیوتر در محل کار وجود دارد که بصورت زیر می باشند:

  • زمانهای استراحت متعددی در زمان نشستن پشت صندلی برای خود در نظر بگیرید
  • از سفت شدن کمر و گردن خود بواسطه ثابت بودن در یک موقعیت برای مدت زمان طولانی پرهیز کنید
  • از یک صندلی مناسب که بتواند ناحیه پایین کمر و قوس کمر (Lumbar) را ساپورت کند استفاده نمایید
  • در زمان نشستن پای شما باید روی زمین و یا روی جا پایی قرار بگیرد
  • میز کار شما باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا فضای مناسب جهت استراحت دست در زمان استفاده از کیبورد را فراهم نماید
  • کیبورد و مانیتور هر کدام باید در ارتفاع مناسبی از شما قرار داشته باشند
  • از خیره شده به مانیتور برای مدت زمان طولانی پرهیز نمایید