آسیب سندروم فاست از جمله آسیب های متداول کمر نمی باشد. بخش درد شدید آسیب مفصل فاست ناشی از حرکت ناگهانی کمر می باشد که باعث آسیب مفصل فاست می شود.

بیشتر اوقات درد مفصل فاست بطور طبیعی مزمن می باشد که علت اصلی آن تغییرات دراز مدت مفصل فاست است که اغلب با انحطاط دیسک کمر همراه می شود.

مفصل فاست در دوطرف ستون فقرات و در بین دیسک و مهرها قرار دارد. هر یک از مهره های کمر دارای برجستگیهای استخوانی در هر طرف می باشد که تشکیل یک مفصل فاست با مهره بالایی و پایینی می دهد. مفصل فاست بوسیله یک کپسول مفصلی احاطه شده و تحقیقات نشان داده اند که در بخش پائینی کمر ساختار مینیسکوئید در بین مفصل ها وجود دارد که تقریبا حالت مینی مینیسک زانو می باشد. وظیفه مفصل های فاست محدود کردن حرکات اضافی و افزایش پایداری ستون فقرات می باشد.

 

درد کمر ناشی از مفصل فاست ممکن است بنا به دلایل متعددی باشد. بخش شدید دردکمر ممکن است ناشی از حرکت بیش از حد باشد که باعث آسیب مفصل فاست شده است. تئوریهای متعددی تحت بررسی می باشد که شامل بررسی کپسول یا مینیسکوئید بین دواستخوان می باشد.  در صورت وجود جراحت در هریک از مفاصل فاست در محل مفصل درد و ورم وجود دارد که ممکن است برای مدت چند روز طول بکشد.

در حالتهای درد مزمن مفصل فاست, دلیل اصلی ممکن است تغییرات دراز مدت در مفصل باشد و این مسئله به این معنی می باشد که درد در مدت کوتاهی از بین نمی رود. در بیشتر موارد نیز در بین مفصل فاست انحطاط وجود دارد که باعث مشکلات آرتروزی مفصل کمر (Arthritic)می شود. که این امر ممکن است در اثر وجود یک جراحت کوچک در دراز مدت باشد.

علائم و نشانه های سندروم فاست

معمولا در یک طرف ستون فقرات احساس درد وجود دارد که این درد بوسیله خم شدن به پهلو (سمت جراحت دار) و یا کشیدگی ستون فقرات (خم شدن به عقب) بدتر می شود. معمولا کمر در صبح حالت سفت دارد. در بعضی موارد نیز در ریشه های عصبی سوزش وجود دارد که از نخاع در نقطه جراحت آغاز می شود و تا پایین در ناحیه همسترینگ و کشاله ران نیز احساس می شود که به آن سیاتیک (Sciatica)  گفته می شود که بواسطه نشستن و ایستادن زیاد بدتر نیز می شود.

پزشک یا فیزیوتراپ معمولا از طریق بررسی علائم ذکر شده در بالا قادر به شناسایی مرض می باشد. ممکن است در بعضی موارد جهت تشخیص دقیق از تصاویر اشعه ایکس, سی تی اسکن و MRI نیز استفاده کند.

درمان سندروم فاست

در مواردی که درد شدید سندروم فاست وجود دارد استراحت, استفاده از داروهای ضد استروئیدی و ضد ورم توسط پزشک و تصحیح اندام توسط فیزیوتراپ متخصص چنانچه درد برای مدت کوتاهی نمایان باشد کافی می باشد. در چنین مواردی استفاده از کیسه های آب گرم (گرم درمانی) جهت تسکین درد کمر و اسپاسم عضلانی مناسب می باشد.

اگر مشکل شدیدی برای بیش از یک هفته وجود داشته باشد و همچنین محدودیت حرکتی وجود داشته باشد لذا فیزیوتراپ در این موارد مفصل را با چرخش حول ستون فقرات با فشار تنظیم شده سعی می کند که تنظیم کند که این امر باعث باز شدن مفصل فاست می شود و ضایع بافتی موجود را که باعث محدودیت حرکتی شده را از بین می برد. این امر از طریق درمان گرم و ماساژ برای ریلکس سازی عضلات و اسپاسم عضلانی شدت میابد. استفاده از کمر بند طبی باعث ایجاد ساپورت و اطمینان بخش پایینی کمر می شود.

در موارد شدیدتر سندروم فاست فیزیوتراپ علاوه بر استفاده از تکنیکهای بالا و روش گرم درمانی سعی در رفع علائم دارد. حال اگر همچنان درد در مفصل فاست وجود داشته باشد تزریق داروی بی حسی موضعی کرتیکواستروئیدی ضد ورم جهت تسکین درد مفصل می تواند موثر باشد که اگر چنین بود تشخیص نیز صحیح بوده است. البته باید توجه داشت که این تزریق با کمک دستگاه خاصی (image intensifier) بمنظور تعیین دقیق موقعیت مفصل انجام می گیرد. این تزریق ممکن است اثری خیلی خوبی داشته باشد اما با گذشت زمان این اثر از بین می رود و لذا امکان دارد تا مدتی بعد نیز از این تزریق مجددا استفاده شود.


تمرینات کششی و حرکتی کمر

تمرینات بدنسازی برای درد کمر

حرکات کششی و بدنسازی با توپ جیم بال برای درد کمر


در مواردی که سندروم فاست درد مداومی داشته باشد تکنیک آخری که جهت تسکین درد استفاده از سیستم قطع عصب رادیوفرکانسی می باشد. سیستم قطع عصب رادیوفرکانسی روشی است که در آن عصب های تشکیل دهنده مفصل فاست از طریق پرتو یونیزاسیون (ionizing radiation) نابود می شوند البته باید توجه داشت که این روش جهت رفع درد می باشد اما باعث توقف انحطاط مفصل نمی شود.

پیشگیری از سندروم فاست

وضع حالت بد بدن نقش تعیین کنند ه ای در توسعه سندروم فاست دارد. نشستن در حالت خمیده برای مدت زمان طولانی به طوری که مهره های کمری خم شده باشند باید تا حد امکان اجتناب شود زیرا که این حالت باعث اعمال فشار بر روی دیسک کمر می شود که این امر باعث انحطاط دیسک کمر و کاهش ارتفاع دیسک می شود. چنانچه دیسک کمر کوچک شود مفصل های فاست با یکدیگر در تماس می شوند و باعث می شود که هرگونه وزنی را تحمل کنند که در واقع این امر وظیفه مفصل فاست نمی باشد.

بمنظور جلوگیری از انحطاط دیسک کمر و اعمال بار بروی مفصل فاست, نگهداری طرز قرارگیری کمر از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. به همین منظور, فهم دقیق طرز قرار گیری بدن خیلی مهم می باشد. نما جانبی ستون فقرات ارائه شده در زیر نشان می دهد که ستون فقرات از یک سری منحنی تشکیل شده است:

حالت منحنی مانند ستون فقرات کمک زیادی به تحمل بار در مقایسه با حالت کاملا راست می کند. قسمت منحنی مانند لامبر (Lumbar) دارای یک حالت منحنی به سمت جلو می باشد که اگر در این وضعیت باقی بماند حالت پوسچر بدن در حالت استاندارد می باشد. نگهداری این وضعیت حتی در موقع انجام فعالیت های روزانه مخصوصا در زمان نشستن برای مدت طولانی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.

استفاده از رول های کمری در پایین کمر و یا استفاده از ساپورت های کمری در زمان نشستن می تواند مفید باشد. رانندگی برای مدت زمان طولانی باید اجتناب شود و بهتر است که زمانهای استراحتی بهمراه انجام حرکات کششی در زمان رانندگی طولانی مدت در نظر گرفته شود.

در مدت زمان طولانی طرز قرار گرفتن خوب از طریق افزایش پایداری عضلات کمری قابل حصول خواهد بود که این امر از طریق انجام ورزشهای خاص با نام حرکات پایدار کننده هسته ای (Core Stability) امکان پذیر می باشد. لذا تمرینات بدنسازی کمر جهت تقویت عضلات ناحیه کمر بمنظور افزایش پایداری ستون فقرات امری ضروری می باشد.