اگر فردی هستید که در طول روز مسافت زیادی را پیاده روی می کنید یا میدوید و یا حتی برای مدت طولانی سرپا هستید, انتخاب یک کفش مناسب برای شما از اهمیت زیادی برخوردار می باشد.

عدم اطلاعات کافی در ارتباط با انتخاب نوع کفش مناسب شما, ممکن است که باعث بروز مشکلات اساسی در آینده برای شما شود. بعنوان مثال بسیاری از مشکلات ناشی از زانو درد, قوزک درد, لگن درد و حتی کمر درد در میانسالی و کهنسالی بواسطه استفاده بیش از حد از کفشهای غیراستاندارد برای یک فعالیت خاص می باشد. از اینرو, جهت انتخاب یک کفش مناسب باید یک دانش اولیه در ارتباط با انواع مختلف راه رفتن و نوع کفش مناسب آن داشته باشید.

به لحاظ علمی راه رفتن انسان به دو مرحله اساسی تقسیم بندی می شود, که این مراحل شامل فاز سکون و پرواز پا می باشد. بطورکلی در زمان راه رفتن زمانیکه پا روی زمین قرار دارد به آن فاز سکون و زمانیکه پا روی هوا قرار دارد به آن فاز پرواز گویند. فاز سکون 60 درصد از زمان یک گام را تشکیل می دهد که مهمترین اتفاقات در زمان راه رفتن نیز در همین فاز سکون رخ می دهد و در واقع پایی که روی زمین قرار دارد نقش یک تکیه گاه را برای کل بدن ایفاء می کند. این فاز از زمان برخورد پاشنه پا با زمین آغاز می شود و تا زمان جدا شدن سرپنجه از زمین به طول می انجامد. در این فاز, پا در زمان برخورد پاشنه با زمین بعنوان یک جاذب ضربه عمل می کند و سعی می کند تا حداقل نیرو به سایر نقاط بدن منتقل شود و یا نیروی منتقل شده بصورت یکنواخت به کل بدن منتقل شود, و بلعکس در زمان جدا شدن سرپنجه از روی زمین بصورت یک اهرم عمل می کند تا بتواند نیروی لازم جهت به جلو راندن بدن را تامین نماید. لذا در این فاز بسته به نوع فعالیتی که انجام می دهیم ( مانند راه رفتن, دویدن و پرش و ...) در حدود 2 تا 6 برابر وزن بدن, نیرو به پای انسان وارد می شود.

دانستن این واقعیت که در زمان راه رفتن چه میزان نیرو به هر پا وارد می شود, و اینکه هر انسان بطور معمول بین 3 هزار تا 5 هزار قدم در روز بر میدارد(که البته این میزان در افراد فعال به 10 هزار قدم و بیشتر نیز می رسد), جای تعجب نیست که مشکلات ناشی از درد پا, یکی از مشکلات رایج در سنین بالا می باشد. تمامی این مسائل نشانگر اهمیت زیاد انتخاب یک کفش مناسب در زمان فعالیتهای روزانه و ورزشی می باشد.


چگونه کفش (کتونی) پیاده روی خوب انتخاب کنیم؟

آناتومی کفش (کتونی) پیاده روی


فارغ از اینکه قصد چه کاربردی از کفش مورد نظر خود دارید, انتخاب هر نوع کفشی عموما براساس چند فاکتور اساسی صورت می گیرد, که در نظر داشتن این فاکتورها باعث می شود تا بهترین انتخاب را براساس احتیاجات خود, سبک راه رفتن و قوس کف پای خود داشته باشید. این مسئله مانع از بروز مشکلات ثانوی مانند زانو درد و غیره در آینده می شود.

در ادامه سعی بر آن است تا دو فاکتور تاثیر گذار در انتخاب یک کفش مناسب پیاده روی یا دو مورد بررسی قرار بگیرد. بطورکلی, این دو فاکتور شامل قوس کف پا و پرونیشن پا می باشد, که تا حد زیادی در انتخاب یک کفش مناسب تاثیر گذار می باشد که در ادامه به اختصار به توضیح هر یک از این موارد می پردازیم.

1- انواع مختلف قوس کف پا

 بطور کلی, قوس کف پای انسان, علاوه بر تاثیر بر نوع راه رفتن انسان, نقش بسیار تعیین کننده ای در توزیع یکنواخت نیروی بدن بروی پا در زمان راه رفتن و دویدن ایفاء می کند. همچنین این قوس باعث می شود تا نیروی منتقل شده به پا بصورت یکنواخت به مفاصل قوزک, زانو و ران منتقل شود. این قوس کف پا توسط استخوانها, لیگامانها, عضلات و تاندونهای ناحیه پا تشکیل می شود که در افراد مختلف به یکی از سه حالت زیر می باشد:

1- قوس نرمال کف پا: اینگونه از قوس کف پا معمولا از لحاظ بیومکانیکی, به این دلیل که نیروی وزن بدن را بطور متعادل بروی کف پا توزیع می کند, بهترین حالت برای قوس کف پا می باشد.

 

2- کف پای صاف: در این حالت بخش بیشتری یا تمامی قوس کف پا بروی زمین قرار می گیرد و به نحوی کف پا اصلا دارای قوسی نمی باشد. در این حالت اگرچه ممکن است, که کف پا بعنوان جاذب بیشتر شوک عمل کند و تکیه گاه بیشتری برای تحمل وزن تشکیل دهد, اما این حالت باعث غلطش بیشتر پا به سمت داخل می شود, که این مسئله باعث اعمال فشار بیشتر بروی مفصل قوزک و زانو می شود و احتمال ابتلا به زانو و قوزک درد را در آینده افزایش می دهد. لازم بذکر است که تعداد بسیار کمی از افراد, در مقایسه با افراد با قوس کف پای نرمال, دارای کف پای صاف می باشند, اما با افزایش سن و استفاده بیش از حد از پا و استفاده از کفشهای نا مناسب نیز احتمال صافی کف پا نیز افزایش میابد.

 


عمر مفید کفش های ورزشی

انواع کفی های کفش


3- قوس زیاد کف پا: در این حالت هیچ قسمتی از کف پا به غیر از پاشنه و سرپنجه پا با زمین در تماس نمی باشد. این نوع از کف پا جاذب خوبی برای ضربه نمی باشند و در این حالت تمامی وزن بدن در زمان راه رفتن بروی پاشنه ها و سر پنجه ها توزیع می شود.

علاوه بر چگونگی توزیع وزن بدن بروی کف پا, قوس کف تا حد زیادی بروی پرونیشن افراد نیز تاثیر گذار می باشد. بطورکلی, پرونیشن پا شامل حرکت به داخل پا از ناحیه مفصل قوزک می باشد که بصورت زیر توضیح داده می شود:

2- پرونیشن

پرونیشن حرکت به سمت داخل پا در زمان راه رفتن می باشد بطوریکه این حرکت به داخل, نیروی وزن بدن را بصورت یکنواخت بروی پا توزیع می کند. در یک پای نرمال و در پیاده روی استاندارد پا حدود 15 درصد, از مفصل قوزک, به سمت داخل چرخش دارد, که در این حالت پا بطور کامل با زمین در تماس می باشد و قادر است که تمامی وزن بدن را بدون هیچ مشکلی تحمل نماید. پرونیشن نرمال برای جذب ضربه بسیار ضروری می باشد و کمک می کند تا پا بطور یکنواخت از سر پنجه ها, در زمان راه رفتن, از زمین جدا شود.

بطورکلی در راه رفتن طبیعی, در زمان فرود پا, ابتدا قسمت بیرونی پاشنه پا با زمین در تماس می باشد و سپس, در زمان جدا شدن پا از زمین, سر پنجه های پا آخرین نقطه ای است که با زمین در تماس می باشد. در این حالت در زمان جداشدن سرپنجه از روی زمین نیروی وزن بطور یکنواخت روی سرپنجه پا توزیع می شود.

قوس کف پا تاثیر مستقیمی بروی پرونیشن دارد, و این مسئله باعث می شود که پرونیشن از حالت طبیعی خود خارج شود, و یا بعبارت دیگر قوس کف پا ممکن است که باعث چرخش بیش از حد پا به سمت داخل و یا چرخش کمتر از حد استاندارد پا به سمت داخل شود. اگر کف پای شما دارای قوس نرمال می باشد, لذا پرونیشن پای شما طبیعی می باشد و این بدان مفهوم می باشد که در زمان راه رفتن نیروی وزن پای شما بصورت یکنواخت بروی پای شما توزیع می شود. افرادی که کف پای تقریبا یا تماما صافی دارند, پای آنها دارای پرونیشن بیش از حد می باشد, از طرفی دیگر افرادی که دارای قوس کف پای زیاد می باشند دارای پرونیشن کمتر از حد استاندارد می باشند و یا بطور کلی پای آنها به سمت خارج چرخش دارد.


8 ویژگی کتونی های رانینگ


2-1- پرونیشن بیش از حد (Overpronation)

در این حالت مانند پرونیشن نرمال, در زمان فرود پا, ابتدا قسمت بیرونی پاشنه پا با زمین در تماس می باشد, با این تفاوت که در این حالت چرخش پا به سمت داخل بیش از 15 درصد می باشد که در این حالت به اصطلاح می گویند که پا بیش از حد پرونیشن دارد. در این حالت پا و قوزک در پایدار نگه داشتن بدن دارای مشکل می باشند, و نیروی ضربه ای وارده از زمین به خوبی توسط پا جذب نمی شود. با توجه به اینکه در این حالت چرخش به سمت داخل پا بیش از حد می باشد لذا در زمان جدا شدن پا از زمین, در زمان راه رفتن, پا بطور یکنواخت از سر پنجه ها جدا نمی شود و در این حالت پا از دو انگشت داخلی و بزرگ جهت جدا شدن از روی زمین کمک می گیرد و بیشترین نیرو به این دو انگشت بزرگ پا وارد می شود.

پرونیشن بیش از حد پا, باعث اعمال فشار و سفتی بیشتر بروی عضلات می شود, که این امر می تواند منجر به ایجاد پینه بروی کف پا, مصدومیت زانوی دونده, التهاب غلاف کف پا و التهاب تاندون آشیل شود.

2-2- پرونیشن کمتر از حد استاندارد یا سوپانیشن (Supination)

سوپانیشن یا پرونیشن کمتر  از حد استاندارد, مربوط به پا هایی می باشد که در زمان راه رفتن چرخش به سمت داخل پا کمتر از حد استاندارد می باشد و یا چرخش پا به سمت خارج می باشد. در این حالت نیز, مانند راه رفتن نرمال, در زمان فرود پا, ابتدا قسمت بیرونی پاشنه پا با زمین در تماس می باشد ولی در ادامه حرکت چرخش به سمت داخل کمتر از حد استاندارد و یا به سمت خارج می باشد که در این حالت نیروی وزن بدن بروی قسمت کمتری از پا توزیع می شود و فشار به قسمت خارجی پا بیشتر می شود. همچنین در زمان جدا شدن پا از زمین بیشترین نیرو به انگشتان بیرونی پا یا بعبارت دیگر انگشتان کوچک پا وارد می شود.

از جمله مشکلاتی که در نتیجه اینگونه راه رفتن ایجاد می شود, می توان به التهاب غلاف کف پا, التهاب تاندون آشیل و یا سندروم باند ایلیوتیبیال اشاره کرد. عموما افرادی که اینگوه راه می روند قوس کف پای آنها بیش از حد استاندارد می باشد و یا تاندون آشیل خیلی سفتی دارند. لازم بذکر است که, قسمت خارجی کفشهای اینگونه از افراد زودتر دچار سائیدگی می شوند.

 دو فاکتور ذکر شده تا حد زیادی در انتخاب یک کفش مناسب تاثیر گذار می باشد, و آگاهی از موارد فوق باعث می شود تا یک انتخاب صحیح و مناسب براساس احتیاجات خود داشته باشید. بمنظور تسهیل در انتخاب نوع کفش سعی کنید به فروشگاههایی مراجعه نمائید که دانش کافی در ارتباط با انواع کفشهای مختلف و انتخاب کفش براساس نیازهای شما داشته باشد.